VIS A VIS

VIS A VIS

DSC - Zaključna konferenca

 

Dne 15. 4. 2024 smo v Hotelu MONS organizirali Zaključno konferenco projekta VIS A VIS. Po pozdravnem nagovoru vodje projekta Sabine Korošec Zavšek je udeležence pozdravil in nagovoril državni sekretar Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj mag. Marko Koprivc. Izrazil je pohvalo za dobro opravljeno delo in hvaležnost za plemenito delo, ki ga opravljamo.

V nadaljevanju smo projektni partnerji predstavili naše vloge v projektu in dosežke. Zvezo nevladnih organizacij za avtizem Slovenije je predstavila podpredsednica zveze Patricija Lovišček, Osnovno šolo Kozara izvajalka DSP Irena Marinič, Alma Mater Europaea – ECM asistentka raziskovalka Jasmina Kristovič, Šentprimo direktorica mag. Jana Ponikvar, MIK Celje direktor Franci Pliberšek in norveškega partnerja SPISS direktorica Torill Fjæran-Granum, ki se nam je pridružila na daljavo.

Po odmoru smo posvetili delovnemu vključevanju oseb z avtizmom, prisluhnili izkušnjam in dobrim praksam. Preko video povezave smo se povezali z Olavom Hellandom iz Osla, osebo z avtizmom. Najprej smo si ogledali 9 minutni video o njegovem življenju, o izzivih, podpori v šoli in na delovnem mestu, in o pomembnosti slednje, ki mu je omogočila kvaliteto bivanja in življenja. Nato je sledil še kratek pogovor z njim. Prav tako smo imeli priložnost prisluhniti Luki Tešiću, ki se je pod okriljem projekta VIS A VIS pilotno zaposlil v podjetju MIK Celje, in direktorju podjetja MIK Celje, ki je spregovoril o izkušnji zaposlovanja oseb z avtizmom. Pogovor sta vodili Ksenija Bratuš Albreht in Barbara Župančič, Zavod Šentprima.

V nadaljevanju je Irena Marinič predstavila Priročnik za delo z osebami z avtizmom od predšolske vzgoje do zaposlitve, ki prinaša obilo kvalitetnih in uporabnih znanj, strategij in pripomočkov za delo z osebami z avtizmom.

V zadnjem delu je Barbara Zupančič, Zavod Šentprima, predavala o Nezavedni pristranosti in nam sporočila, kako pomembno je se ves čas zavedati, da smo lahko tudi nezavedno in nehote pristranski do drugih, polni sodb, predsodkov, na podlagi katerih sprejemamo odločitve, ki so mnogokrat krivične – le zaradi nezavedne pristranosti.

Konferenco je koordinirala vodja projekta Sabina Korošec Zavšek. Z nami je bilo 93 udeležencev, pretežno strokovnih delavcev, ki se pri svojem delu srečujejo z osebami z avtizmom, in veliko staršev otrok z avtizmom. Vodja projekta se je posebej zahvalila Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, da nas je podprlo pri uresničitvi našega projekta, in predstavnikom Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, ki so nas počastili s svojo prisotnostjo.

Konferenco smo zaključili v dobrem vzdušju in mislijo na to, o čemer je spregovorila mag. Jana Ponikvar: pomembno je, da zagovarjamo enakost in pravičnost, najpomembneje pa je, da odstranimo vse ovire, ki nam onemogočajo, da osebam z avtizmom zagotovimo dobre pogoje za življenje, učenje in delo; zato, da bodo enakopravno vključene v našo družbo in jim bodo zagotovljene vse pravice. Na ta način bomo zmogli videti kvalitete, ki jih te osebe imajo in nam jih sporočajo, in ne le oviranosti, na katere smo vse prevečkrat pozorni le zato, ker so bolj vidne. Odstranimo tančico in pokukajmo v svet avtizma.

Kontakt

Izpolnite obrazec spodaj in stopite v stik z nami.

Kontaktne informacije

SODELOVANJE V RAZISKAVI

V kolikor želite sodelovati v raziskavi, prosimo izpolnite spodnji obrazec. Odgovorili vam bomo v čim krajšem možnem času. Povabilo do aplikacije preverite v vseh poštnih kategorijah (“Glavno”, “Promocije”, “Družabno”).

Kontaktni podatki