VIS A VIS

VIS A VIS

Projekt VIS A VIS naslavlja več izzivov na področju avtizma v Sloveniji

Združujemo se različne nevladne in zasebne organizacije,  ki nas povezuje ideja, da so na področju avtizma potrebne in mogoče spremembe. Nekatere od njih želimo doseči tudi s tem skupnim projektom.  V okviru projekta bo nastala zbirka podatkov o številu oseb z avtizmom v Sloveniji, ki je v Sloveniji še nimamo.

28K

Vital services provided to
people

15K

Staff and volunteers
working across 16 countries

135M

Invested in all our programs
last year

1.7M

People helped all over the
world

Nov model podpore zaposlenim v vzgoji in izobraževanju

Prvič bo v Sloveniji na nacionalni ravni narejen posnetek potreb po znanju in kompetencah za delo z osebami z avtizmom na področju vzgoje in izobraževanja, na podlagi katerega bo narejen nov model podpore zaposlenim v vzgoji in izobraževanju za uvajanje novih praks poučevanja.

Na področju vzgoje in izobraževanja bo tako to prvi model, ki bo skušal zadostiti dejanskim potrebam zaposlenih po ustreznih znanjih. Model bo razvit v sodelovanju s partnerjem iz Kraljevine Norveške, kot prenos dobre prakse in apliciran na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja.

Gre za pristop, ki pomembno presega posamezna izobraževanja, trenutno dostopna vzgojiteljem in učiteljem

Izboljšanje zaposlovanja oseb z avtizmom

Na področju usposabljanja za delo in uspešnega zaposlovanja oseb z avtizmom bodo prvič v Sloveniji zbrane informacije o potrebah delodajalcev.

Študija primera inovativne pilotne zaposlitve mlade osebe z avtizmom bo omogočala razvoj novega modela zaposlovanja oseb z avtizmom na nacionalni ravni.

 

Podporo pa želimo ponuditi tudi  delodajalcem pri zaposlovanju oseb z avtizmom.

Podatkovna zbirka o pogostosti avtizma

V Sloveniji nimamo podatka o pogostosti oseb z avtizmom – menimo pa, da je ta podatek ključen pri načrtovanju kakršnekoli strokovne in sistematične podpore osebam z avtizmom, njihovim družinam in deležnikom, ki se z njimi srečajo v procesu izobraževanja, usposabljanja, zaposlovanja in druge obravnave oseb z avtizmom.

V okviru projekta bo nastala zbirka podatkov o številu oseb z avtizmom v Sloveniji, ki je v Sloveniji še nimamo.

Ta podatek je pomemben za razvoj nacionalne strategije podpore zaposlenim v vzgoji in izobraževanju pri izboljšanju pogojev izobraževanja otrok, mladostnikov in mladih z avtizmom, s poudarkom na spretnostih in kompetencah za delo in življenje v 21.stoletju in za pridobivanje socialnih kompetenc in samoiniciativnosti ter prečnih spretnosti kot so reševanje problemov, kritično mišljenje, ustvarjalnost in iniciativnost.

Spletna aplikacija​

Za  namen vzpostavitve zbirke podatkov bo prvič v Sloveniji narejena spletna aplikacija, ki bo omogočala pridobivanje podatkov o pogostosti avtizma  in bo ostala v trajni rabi tudi za nadaljnje zbiranje podatkov.

Naši partnerji pri projektu
NVO avtizem_LOGO_primarniNVO avtizem_LOGO_primarni
alma-02alma-02
Logotip SPISSLogotip SPISS
Screenshot 2023-05-03 at 14.27.07Screenshot 2023-05-03 at 14.27.07
logologo
Logotip OŠ KozaraLogotip OŠ Kozara

Kontakt

Izpolnite obrazec spodaj in stopite v stik z nami.

Kontaktne informacije

SODELOVANJE V RAZISKAVI

V kolikor želite sodelovati v raziskavi, prosimo izpolnite spodnji obrazec. Odgovorili vam bomo v čim krajšem možnem času. Povabilo do aplikacije preverite v vseh poštnih kategorijah (“Glavno”, “Promocije”, “Družabno”).

Kontaktni podatki